Taiteen perusopetus

Taiteen perusopetus on perusopetuksen ja lukiokoulutuksen ulkopuolista taidekasvatusta, jota annetaan esimerkiksi musiikkioppilaitoksissa, tanssioppilaitoksissa tai kuvataidekouluissa. Taiteen perusopetuksessa jokaisella taiteenalalla on Opetushallituksen päättämät opetussuunnitelman perusteet, jotka löytyvät Opetushallituksen kotisivuilta (www.oph.fi).

Näiltä sivuilla on taiteen perusopetuksen pedagogisen kehittämisen tueksi tuotettua materiaalia. Esimerkiksi oppilaan arvioinnin tukesi laadittuihin materiaaleihin pääset tutustumaan taiteenalakohtaisten linkkien kautta. Sivuilta löytyy myös kuvauksia valtionavustuksilla toteutetuista kehittämishankkeista.

Näppäripedagogiikasta kirjajulkaisu

NäppäripedagogiikkaKansanmusiikki-instituutti on julkaissut Sibelius-Akatemian kunniatohtori Mauno Järvelän näppäripedagogiikkaa käsittelevän kirjan. Teos esittelee Järvelän kaustislaisen viulunsoittokulttuurin pohjalta kehittämän, kansainväliset mittasuhteet saavuttaneen soittoliikkeen historian ja musiikkikasvatusfilosofian. Kirjan on toimittanut FM Antti Huntus.

Lahjakkuusajattelun sijaan näppäripedagogiikan periaatteet keskittyvät hyvän musiikkisuhteen luomiseen ja mahdollisimman laajan harrastuspohjan synnyttämiseen kaikenikäisten ja kaikentasoisten soittajien keskuuteen. Musiikkikasvatusmenetelmä korostaa paikallisen perinteen merkitystä osana henkilökohtaisen ja kansallisen omaleimaisuuden säilyttämistä musiikissa. Mauno Järvelä on palkittu työstään mm. Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla, Pro Finlandialla sekä Taiteen Suomi-palkinnolla.

Nimi: Näppäripedagogiikka
Tekijä: Mauno Järvelä
Toimittanut: Antti Huntus
ISBN: 978-951-9268-54-5
Sivuja: 96 (sis. nuottiliitteen)
Hinta: 25 euroa
Kansanmusiikki-instituutin verkkosivut

NäppäripedagogiikkaKansanmusiikki-instituutti on julkaissut Sibelius-Akatemian kunniatohtori Mauno Järvelän näppäripedagogiikkaa käsittelevän kirjan. Teos esittelee Järvelän kaustislaisen viulunsoittokulttuurin pohjalta kehittämän, kansainväliset mittasuhteet saavuttaneen soittoliikkeen historian ja musiikkikasvatusfilosofian.