Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy


Poika temppuilee kiipeilytelineessä. Kuva: Jepulis

”Juoksin kivisellä rannalla ja nyrjäytin nilkkani – ei pitäisi juosta jos ei tiedä mitä jalkojen alla on.”

”Poltin sormeni keittolevyllä kun kokeilin onko se kuuma – tämän olisin voinut välttää esimerkiksi pudottamalla tipan vettä levylle.”

”Olin syöttämässä hevosta kun se säikähti ja riimunaru kiertyi sormeni ympärille ja sormi murtui – olisi pitänyt kysyä neuvoa taluttamiseen kokeneemmilta. Ei olisi pitänyt kiristää narua sormen ympärille.”

Yleisimmin tapaturma sattuu alle 10-vuotiailla lapsilla kotona tai pihalla. 10-14 –vuotiailla tapaturmia sattuu eniten liikuntaharrastuksissa ja toiseksi eniten kotona. Yleisimpiä kotitapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Niitä sattuu lasten leikkiessä ja juostessa. Toiseksi yleisimpiä ovat jonkin esineen aiheuttamat tapaturmat. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset pistävät, leikkaavat ja polttavat esineet kuten mm veitset, sakset, keittoastiat, kiukaat. Kolmanneksi yleisimpiä lasten tapaturmien aiheuttajia ovat myrkytykset.

Lasten tapaturmien ehkäistään parhaiten järjestämällä kotiympäristö lapsen kannalta katsoen turvalliseksi sekä ohjaamalla lasta havainnoimaan ympäristöään turvallisuuden näkökulmasta. Tarkkailemalla ja tekemällä johtopäätöksiä lapsi oppii ennakoimaan mahdollisia vaaratekijöitä ympäristössään. Kasvattajien tehtävänä on ohjata lasta suunnittelemaan turvallisuutta ja auttaa lasta etsimään vaikutuskanavia ehdotusten toteuttamiseksi.

 

 Harrastuksissa sattuu tapaturmia. Kuva: Kansanterveyslaitos
"Nivelsiteet menivät jalkapallopelissä – enemmän harjoitusta, jotta nilkka olisi kestänyt.”

”Olin käyttänyt voileipägrilliä ja laite oli jäähtymässä tiskipöydällä kansi auki. Kurkotin ylähyllylle ja poltin käteni kuumaan grilliin. – Grilli olisi pitänyt siirtää käytön jälkeen rauhallisempaan paikkaan jäähtymään.”

"Putosin yläkerran porrastasanteella olevasta ikkunasta läpi - kunpa en olisi kännissä leikkinyt Titanicia."

Vammaan johtavista koti- ja vapaa-ajan tapaturmista yleisimpiä ovat liikuntatapaturmat. Suurin tapaturmariski on squashissa, judossa, suunnistuksessa ja salibandyssa. Toiseksi eniten tapaturmia sattuu kotona ja kotiympäristössä. Näistä yleisimpiä ovat korjaustöissä, ruuan valmistamisen ja kotona liikkumisen yhteydessä tapahtuvat tapaturmat. Vähintään joka kymmenennessä vapaa-ajan tapaturmassa alkoholilla on osuutta asiaan.

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa kuolee vuosittain noin 2100 suomalaista. Määrä on noin 80% tapaturmaisista kuolemantapauksista. Yleisimmät tapaturmalajit kuolemantapauksissa ovat kaatumiset, alkoholimyrkytykset, hukkumiset, tukehtumiset, paleltumat ja palovammat.

Suomessa tapahtuu enemmän koti- ja vapaa-ajan tapaturmia kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Riskiryhmät ovat nuoret miehet ja ikääntyneet naiset. Yli neljäsosa 15-24-vuotiaista miehistä joutuu vuoden aikana tapaturmaan. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmista arvioidaan aiheutuvan neljän miljardin euron kustannukset vuodessa.

Mirka Koskinen | Kansanterveyslaitos, Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn yksikkö