Onnettomuuksien ehkäisy – hätänumero 112 – toiminta onnettomuustilanteissa


Tulipalosta pelastaminen. Kuva: SPEK

Visio: Yksikään koululainen ei loukkaannu ja yhtään tapaturmaa tai onnettomuutta ei satu

Kouluissa kannattaa lähestyä onnettomuuksia ja tapaturmia nollatoleranssilla: yksikään koululainen ei loukkaannu ja yhtään tapaturmaa tai onnettomuutta ei satu. Sama pätee paloturvallisuuteen.

Omat tiedot turvallisuusasioista, taidot toimia oikein hätätilanteessa ja oikea asenne saattavat pelastaa henkiä. Jokainen osaa auttaa hädässä olevaa – vaikka pitämällä kädestä kiinni. Jos omat taidot eivät riitä hätätilanteessa, soitetaan hätänumeroon 112.

Palovaroitin haistaa huoneilmasta jo pienen määrän savua. Tulipalo on nopea käänteissään, ja vaarallisinta on savu. Palovaroitin antaa hädän tullen aikaa pelastautua ja pelastaa kaveritkin.

Tulipalo kehittyy nopeasti hengenvaaralliseksi. Jos tulipalo syttyy, on kiire toimia. Tärkeintä on poistua nopeasti ja pelastaa itsensä sekä muut vaarassa olevat. Pelasta, sammuta, hälytä, sulje ovet, poistu, opasta. Hätänumeroon 112 kannattaa soittaa aina. Avun nopea hälyttäminen, mahdollisimman tarkat tilannetiedot ja pelastajien opastaminen perille tuovat avun nopeimmin perille.

Jokainen voi itse ehkäistä vaaratilanteita ja suunnitella etukäteen, miten toimia hätätilanteessa. Pelastustiedot ja pelastustaidot auttavat.  Omatoimiseen varautumiseen perustuu myös pärjääminen poikkeusoloissa.

Onnettomuuksien ehkäisy – hätänumero 112 – toiminta onnettomuustilanteessa -materiaalit (Palonetti)

Juha Hassila | Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Lisää aiheesta

112- päivä