112-päivä

112-päivänä korostetaan, että 112 on koko EU:n yhteinen asia ja kysytään, oletko sinä Arjen Sankari?

Suomen 112-päivää vietetään joka vuosi helmikuun 11. Se on osana Euroopan yhteistä 112-päivän kampanjaa. 112-päivä on eri turvallisuustoimijoiden yhteinen teemapäivä, jolloin korostetaan turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa. Yhteisiin talkoisiin haastetaan myös kaikki koulut ja päiväkoditkin. Silloin kysytään, oletko sinä Arjen Sankari?

112-päivänä järjestetään useilla paikkakunnilla ja kouluissa erilaisia turvallisuusteemaan liittyviä tapahtumia. Päivän tavoitteena on kiinnittää ihmisten huomio vahinkojen ja onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseen. Monet tapaturmat, tulipalot ja rikokset on vältettävissä suunnitelmallisella toiminnalla. Jokainen voi tehdä paljon oman ja läheistensä turvallisuuden eteen.

Päivän aikana muistutetaan myös hätänumerosta 112 ja siitä, milloin numeroon soitetaan ja miten toimitaan, jos hätätilanne kaikesta huolimatta yllättää. Hätänumero 112 toimii nyt kaikissa EU-maissa.

Tutustu EU:n Kids corner’in suomenkieliseen tietovisaan ja opettajien ohjeeseen internetissä.

Maassamme kuolee koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa noin 2100 ihmistä ja tulipaloissa noin 100 ihmistä joka vuosi. Pelkästään kaatumis- ja putoamistapaturmien vuoksi sairaalaan joutuu vuosittain 18 000 suomalaista. Useimmat näistä ikävistä onnettomuuksista olisi ehkäistävissä ennalta, jos vaaratilanteisiin osattaisiin varautua ja tiedettäisiin keinot niiden välttämiseksi.

112-päivää voidaan viettää hyvin monin tavoin. Kauppakeskuksissa ja toreilla saatetaan järjestää isojakin tapahtumia, joissa on mukana monien eri tahojen järjestäjiä. Mukana on ihmisiä mm. hätäkeskuksesta, poliisista, kunnan sosiaalipalvelusta, palokunnasta sekä kansalaisjärjestöistä. Tapahtumissa saa paljon tietoa eri alojen asiantuntijoilta.

112-päivänä kouluissa ja päiväkodeissa voidaan viettää omaa 112-päivää eri oppitunneilla, ja vaikka huomioida asia aamunavauksessa. Jopa yksityiskodissa voidaan pitää 112-teeman ympärille rakennetut juhlat ystäville, ja näin on tehtykin. Vaihtoehtoja on siis runsaasti. Jokainen koulu voi suunnitella 112-päivästä jokavuotisen oman koulun turvallisuustapahtuman ja hyvän perinteen.

Kampanjan nettisivustolle kootaan kattavasti 112-päivää varten valmistettuja materiaaleja ja tietoa tapahtumista. Kaikki sivustolla oleva materiaali on jokaisen tapahtumajärjestäjän, koulun tai päiväkodin käytettävissä ja kopioitavissa niin 112-päivän tapahtumissa kuin muussakin turvallisuusneuvonnassa ympäri vuoden.

Tutustu siis 112-sivuihin
Materiaalia löytyy myös ruotsiksi ja englanniksi, joita voi hyödyntää esim. kielten opiskelussa.

Sinun elämäsi. Sinun numerosi.
Kaikkien 112. Älä missaa sitä!

Lisätietoja:
112-päivän kampanjan valtakunnallinen työryhmä

Hätäkeskuslaitoksen viestintäpäällikkö Marjukka Koskela, etunimi.sukunimi (at) 112.fi, puheenjohtaja
Yli-insinööri Olli Saarsalmi, sosiaali- ja terveysministeriö, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osasto, etunimi.sukunimi (at) stm.fi
Turvallisuusasiainsihteeri Jarmo Hämäläinen sosiaali- ja terveysministeriö, valmiusyksikkö, etunimi.sukunimi (at)stm.fi
Tiedottaja Arja Sundström, sisäasiainministeriö, poliisiosasto, etunimi.sukunimi (at) poliisi.fi
Ylikomisario Marko Savolainen, sisäasiainministeriö, poliisiosasto, etunimi.sukunimi (at) helsinki.poliisi.fi
Ylitarkastaja Maija Peltokangas, sisäasiainministeriö, pelastusosasto, etunimi.sukunimi (at) intermin.fi
Tiedottaja Marjukka Lehmusto, sisäasiainministeriön, pelastusosasto, etunimi.sukunimi (at) intermin.fi

Hätäkeskuslaitos
Sisäasiainministeriön pelastusosasto 
Sisäasiainministeriön poliisiosasto
Sosiaali- ja terveysministeriö