UNICEF

Unicef on YK:n lastenjärjestö, jonka pääasiallisena tehtävänä on suojella kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia lapsia - sotien, köyhyyden, katastrofien, köyhyyden, väkivallan ja hyväksikäytön uhreja sekä vammaisia. Hätätilanteissa UNICEF pyrkii tyydyttämään näiden lasten perustarpeet toimittamalla heille ruokaa, puhdasta juomavettä ja lääkkeitä sekä perustamalla asuinsuojia ja kouluja. Vuoden 2003 alussa UNICEF toimi yli 55-60 maassa, joissa olot olivat hyvin epävakaat.

Sodat ja luonnonkatastrofit ovat erityisen ankaria lapsille ja naisille - esimerkiksi Aasian katastrofin uhreista kolmasosa on lapsia ja nuoria valtaosa. Myös valtaosa pakolaisista ja evakoista on lapsia ja naisia. Lisäksi aseellisissa konflikteissa naiset ovat joutuneet väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi ja lapsia pakotetaan pakkotyöhön ja sotilaiksi. Yli miljoona lasta on jäänyt orvoksi tai joutunut eroon vanhemmistaan ja hiv/aids epidemia on vienyt vanhempien tarjoaman turvan yli 13 miljoonalta lapselta.

UNICEF on luonut konseptin ”lapset rauhan vyöhykkeinä” ja luonut ”rauhan päivät ja käytävät” avun ja suojelun varmistamiseksi lapsille. UNICEF toimii myös vanhemmistaan eroon joutuneiden lasten saattamiseksi takaisin vanhempiensa luokse ja tekee yhteistyötä hallitusten ja kapinaliikkeiden edustajien kanssa lapsisotilaiden kotiuttamiseksi ja sopeuttamiseksi siviilielämään. 

Suomen Unicef

UNICEFin koulusivut

  • UNICEF-kävelyt (alaluokat) ja päivätyökeräys (yläluokat ja lukiot) ovat pysyviä kouluille suunnattuja avustuskampanjoita.
  • Kaikki koululaiset voivat myös valmistaa Anna ja Toivo –räsynukkeja ja myydä niitä esimerkiksi Aasian hyväksi.
  • Keräykset
    Lapsilla ja nuorilla on tarve reagoida mediassa näkemäänsä hätään. Monet koulut ovatkin ottaneet yhteyttä UNICEFiin Aasian katastrofin jälkeen järjestääkseen lipaskeräyksen, hyväntekeväisyyskonsertin, myyjäiset, kirpputorin tai lastentapahtuman katastrofialueen lasten hyväksi. Lipaskeräyksen järjestämiseksi koulut voivat joko ottaa yhteyttä lähimpään UNICEFin paikallisryhmään tai tilata keräyslippaita suoraan Suomen UNICEFista.
  • UNICEF tarjoaa koulujen kriisityöhön ajankohtaista tietoa siitä, miten esimerkiksi Aasian kriisiä paikanpäällä hoidetaan ja kuinka lapsia autetaan traumaattisten tapahtumien keskellä ja jälkeen. UNICEFin asiantuntemus keskittyy työhön katastrofialueella ja siihen, kuinka elämä lasten kohdalla voi vähitellen muuttua parempaan.
  • Kouluissa on myös kiinnostusta järjestää vaate-, tavara- tai lelukeräyksiä Aasian lapsille. UNICEF kuten SPR:kin ottaa kuitenkin mieluiten vastaan rahallista tukea, koska järjestöjen tehtävänä on muuttaa raha juuri oikeiksi kullakin alueella tarvittaviksi avustustarvikkeiksi.

    UNICEFin järjestöpäällikön Inka Hetemäen mukaan:

”UNICEF toimii 158 maassa ja on näin ollen todennäköisesti läsnä jo ennen katastrofia - ja jää sinne katastrofin jälkeen. Näin tilanne arvioidaan ammattitaitoisesti ja valmius toimia heti on hyvä. Jakeluverkosto saadaan myös paikallisten kontaktien avulla heti käyntiin. Rahan avulla saadaan hankittua juuri se mitä tarvitaan ja oikea määrä. Raha myös liikkuu nopeammin kuin tavaran keräyksen järjestäminen ja toimittaminen. UNICEFilla on keskusvarasto Kööpenhaminassa, josta on heti saatavilla tarvikkeet katastrofialueille. Lisäksi joissain tapauksissa hankintoja voidaan ainakin osin suorittaa itse katastrofimaassa, jolloin tämä raha jää kyseisen maan hyödyksi. Tavaran toimittaminen katastrofialueelle ei-ammattimaisesti toimivan tahon kautta on hyvin hankalaa. Se on usein erittäin kallista ja perille pääsy epävarmaa.”

Mitä rahalla saadaan?:
770 euroa – teltta tilapäismajoitukseen
64 euroa – vesi- ja sanitaatiopakkaus kymmenelle perheelle (sis. saippuaa, vesisäiliöitä, pyyhkeitä, sankoja ja vedenpuhdistustabletteja)
34 euroa – lämpimät huovat 20 lapselle
12 euroa – kolmen kuukauden lääkkeet ja lääkintätarvikkeet kolmelle hengelle

Materiaalit on koottu Kansalaiskasvatuksen teemavuoden 2005 yhteydessä