Taloudelliset ja yhteiskunnalliset oikeudet

Amnesty Internationalin pääsihteeri Irene Kahnin mukaan ”Talouselämää ja ihmisoikeuksia koskevassa keskustelussa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota oikeusvaltioperiaatteeseen ja kansainvälisiin ihmisoikeuksiin. Kauppaa ja sijoitustoimintaa koskevia maailmanlaajuisia sääntöjä on laadittu kiinnittämättä huomiota siihen, mikä vaikutus niillä on ihmisoikeuksiin” (HS 11.3.2005 Vieraskynä)

Ihmisoikeudet ovat globaalin talouden keskeisiä kysymyksiä: minkälaiset työolot ovat niillä ihmisillä, jotka valmistavat tuotteita, joita me ostamme? Eettinen kuluttaminen on hankalaa, mutta ei mahdotonta ja ihmisoikeuksien puolesta voi ja tulee taistella. Meidän tehtävämme on vaatia yrityksiltä vastuullista toimintaa sekä koti- että ulkomailla ja äänestää sekä jaloillamme että lompakollamme. Oppilaiden kanssa voidaan esimerkiksi selvittää, missä kuluttamamme tuotteet on valmistettu.

Lue lisää huhtikuun kuukausiteemasta Valistunut kuluttaja ja lähiympäristö ja marraskuunkuukausiteemasta Lapset, nuoret ja perhe (Mediakasvatusta yhteistyössä kodin ja koulun kanssa ja Lapset, nuoret ja mainonta)

Materiaalit on koottu Kansalaiskasvatuksen teemavuoden 2005 yhteydessä