Toimintaideoita

Ihmisen elinkaari tutuksi

Ihmisen elinkaareen tutustuessa voi tehdä yhteistyötä eri-ikäisten ihmisten kanssa. Työelämään tutustumisessa oppilaiden vanhemmat ovat usein mielellään avuksi: he voivat joko tulla koululle kertomaan ammateistaan tai järjestää vierailuja työpaikoilleen. Oppilaiden isovanhempia voi myös pyytää vierailijoiksi kertomaan menneistä. Vanhuksiin voi tutustua tekemällä vierailuja vanhainkotiin tai aloittamalla muu yhteistyö paikallisten vanhusten kanssa. Esimerkiksi oululaisen Hönttämäen koulun oppilaat tutustuvat laitosvierailujen yhteydessä kehitysvammaisiin, vanhuksiin, kuulovammaisiin, turvapaikanhakijoihin ja eri kulttuurisiin maahanmuuttajiin.

Laukaan kunnassa toteutetussa Yhdessä elämään -hankkeessa rakennettiin yhteisöllistä kasvatusverkostoa kotien, koulujen ja muiden kunnassa toimivien tahojen kesken. Yhteistyön tavoitteena on edistää ennaltaehkäisevää kasvatustyötä ja parantaa lasten ja nuorten elämän laatua.

Suomen Vanhempainliiton sivuilta löydät toimintaideoita Vanhempien ja koulun päivän 14.10. viettoon sekä muuhun koulun, vanhempien ja isovanhempien väliseen yhteistyöhön.

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta löytyy tietoa mm. lasten oikeuksista ja tukimateriaalia vanhemmille.

Elämäntapa, mainonta ja ruokakulttuuri – kriittistä kuluttajuutta mediakasvatuksen keinoin

Kuluttajavirasto, Koulukinoyhdistys ja Opetushallitus ovat tehneet yhteistyössä mediakasvatusaineiston, jossa lähtökohtana käytetään elokuvaa Super Size Me.

Super Size Me oppimateriaali (pdf) Koulukinon sivuilla

Materiaalit on koottu Kansalaiskasvatuksen teemavuoden 2005 yhteydessä