Tapaus Lintukoto


Helsingin Sanomien sunnuntai-liitteen etusivu, jonka pääjuttuna on pääministeri Matti Vanhasen visio asumisidyllistä maaseudun rauhassa pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Kuvitukseen on käytetty digitaalisesti manipuloitua kuvaa. HS 7.9.2003. Kuvat Vesa Oja/HS ja Mika Ranta, kuvankäsittely Konstantin Neugodov/HS

 


Vesa Ojan kuva Keskusta - Centrum-kyltistä läntisellä Uudellamaalla. Kuva on otettu vahvassa myötävalossa. Käsittelemätön kuva.

Mika Rannan kuva auringonlaskusta taajama-alueella Virossa. Käsittelemätön kuva.

Lopullisen kuvan sisältö on suunniteltu toimituksessa ja koottu yhteen kahden kuvaajan kuvista digitaalisen manipulaation avulla. Vain kuvassa oleva teksti 3 h 24 min paljastaa suomalaista yhteiskuntaa tuntevalle, että kuva ei ole suora esitys todellisuudesta. Katsojalta jää helposti huomaamatta kuvan hienovaraisemmat muutokset: taivaan vahvat värit, mielikuva täytesalaman käytöstä ja kahden eri paikoista otetun kuvan yhdistäminen. Vaikka kuvan ylälaidassa on tieto siitä, että kyseessä on manipuloitu kuva, luodaan keinotekoisella kuvalla uusia tulkintoja ja ajatuksia todellisuudesta.

  • Etsi mediasta manipuloituja kuvia ja tutki miten erotat ne käsittelemättömästä kuvasta.
  • Pohdi missä tilanteissa kuvankäsittely on mielestäsi sallittua ja milloin ei.

Lisätietoja ja -harjoituksia: YouWatchIt – Manipuloitu

Minna Eskola ja Kanerva Vainio