Sananvapaus etsii rajojaan

Klikkaa kuva isommaksi, niin näet koko jutun.

Mättääkö jutussa jokin?

”Otanmäen lukion penkinpainajaisten huippukohta oli jälleen abiturienttien kantaminen kuorma-autoon ja ajelu pitkin Otanmäen katuja. Tilaisuutta oli seuraamassa noin 50 henkilöä koulun pihalla. Penkkarien näkyvintä antia oli opettajien luonteesta monistetut ”pilakuvat”, joita oli levitetty lukion lisäksi myös peruskoulun puolelle.”

Lyhennetysti näin raportoi Vuolijoki-lehti 21.2.2002 vuoden penkinpainajaisia. Kuvituksena oli valokuvia oppilaiden opettajistaan tekemistä pilakuvista, joita pidettiin koulussa esillä penkinpainajaisten ajan. Mikä juttukokonaisuudessa mättää, vai mättääkö siinä mikään?

Tehtävä

  • Lukekaa julkaistu juttukokonaisuus tai tiivistelmä siitä. Katsokaa juttukokonaisuuden kuvia. Kuka voisi loukkaantua jutusta ja miksi?
  • Keskustelkaa, onko jutusta tehty kantelu oikeutettu. Kantelisivatko oppilaat, jos he olisivat kantelijan asemassa. Millaisia puolusteluita he esittäisivät?
  • Keskustelkaa lehden vastauksesta. Onko puolustelu perusteltua? Miksi tai miksi ei? 
  • Astukaa Julkisen sanan neuvoston (JSN) saappaisiin ja äänestäkää, annetaanko lehdelle vapauttava vai langettava päätös. Arvatkaa, onko luokan päätös sama kuin JSN:n päätös.
  • Keskustelkaa päätöksestä. Päätyikö luokka samaan vai eri ratkaisuun, miksi?

Juttutiivistelmä, jutusta tehty kantelu, lehden vastaus sekä Julkisen sanan neuvoston eli joukkoviestinnän julkaisijoiden ja toimittajien perustaman itsesääntelyelimen ratkaisu löytyvät JSN:n kotisivuilta (Sanahaun asiasanana toimii tapauksen numero 3107).

Katri Hämäläinen