Garderobi

Hankevastaava

Sinebrychoffin taidemuseo, Bulevardi 40, 00120 Helsinki, tel. +358-40-8681420   Leena Hannula

Hankekuvaus

Sinebrychoffin taidemuseo on yksi Valtion taidemuseon kolmesta museosta (Kiasma, Ateneum, Sinebrychoffin taidemuseo). Museorakennus valmistui 1842 Sinebrychoffin perheen yksityiskodiksi ja tehtaankonttoriksi. Toisessa kerroksessa sijaitsee Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo upeine taide- ja esinekokoelmineen. Museo on erikoistunut vanhaan ulkomaiseen taiteeseen. Kokoelmat muodostuvat maan parhaimmista ja kansainvälisesti tunnetuimpien mestareiden töistä.

Museo haluaa pedagogisella toiminnallaan tukea ja kannustaa museokävijöitä omiin tulkintoihin ja uudenlaisiin museokokemuksiin. Toiminnallaan museo haluaa eheyttää oppilaan persoonallisuuden kehittämistä ja ymmärtämystä, ja siihen Garderobi-projekti avaa oivan mahdollisuuden. Lasten ja nuorten kulttuurin hyväksyminen osaksi museokulttuuria on projektin avainkysymys ja lähtökohtana historialliselle ja kulttuuriselle aikamatkalle.

Tavoite

Garderobi-projektissa on mukana eri kieliryhmiä ja oppilaitoksia, joiden yhteisenä tavoitteena on museon avulla tutustua monikulttuuriseen Pohjolaan omien projektiensa välityksellä, jotka esitellään Garderobi-näyttelyssä Sinebrychoffin taidemuseossa 18.1.2006. Oppilaitokset ovat valinneet omat syventymiskohteensa osittain paikallisten kulttuurikohteiden mukaan, osittain työskentelytapoja ovat viitoittaneet aikakausiin ja sisältöihin liittyvät kulttuurikohteet (Sinebrychoffin taidemuseo, Suomenlinna, Brinkhall, Tuusulan Rantatie, Helsingin empirekeskusta).

Sinebrychoffin taidemuseon ja oppilaitosten näyttely toimii pilottihankkeena, jota laajennetaan muihin Pohjoismaihin ja kouluihin. Yhteistyökumppaneita on löytynyt jo Norjasta(direktør Jan Åke Petterson, Haugar Vestfold kunstmuseum), Tanskasta(Birgit Pedersen,Curator of Art and Education,ARoS Aarhus Kunstmuseum) ja Ruotsista (Heli Haapasalo,Hallwyll-palatsi).Käymme projektista jatkoneuvotteluja Opetushallituksen ja Museoliiton välityksellä.

Osallistujat

Mukana on viisi oppilaitosta. Listassa mainitaan yhteyshenkilöt:

Leena Hannula / Sinebrychoffin taidemuseo
Merja Värtö / Pk Kalinka
Eva Dubin / Rudol Steiner-koulu Hki
Lena Lietepohja / Rudolf Steiner-koulu Hki
Tapio Turpeinen / Hyrylän lukio Tuusula
Sirpa Jakonen / Tapiolan koulu
Johanna Stenman /Hagelstamska högstadiet
Katarina af Hällström / Hagelstamska högstadiet
Opetushallitus,Lähde-projekti
Brinkhallin kartano, Suomen Kulttuuriperinnön säätiö.
Valokuvaaja Kimmo Kauvo
Riitta Pouttu/kuvataide, Turun Suomalainen Yhteiskoulu, lukio ja peruskoulu
Sirpa Tolonen/kuvataide/ Turun Suomalainen Yhteiskoulu, peruskoulu
Ritva-Liisa Hovi/historia Turun Suomalainen Yhteiskoulu, lukio
Christiane Jukka/historia/ Turun Suomalainen Yhteiskoulu, lukio
Hannele Toivonen/ruotsi/ Turun Suomalainen Yhteiskoulu, lukio
Taina Moisio/käsityö/ Turun Suomalainen Yhteiskoulu, peruskoulu
Ilkka Salonen/tekninen käsityö/ Turun Suomalainen Yhteiskoulu, peruskoulu
(Yhteystiedot: )
Mukana Turun Suomalaisen yhteiskoulun projektissa on sekä peruskoulun että lukion oppilaita eri oppiaineiden puitteissa. Peruskoulun osalta painopiste on erityisesti maahanmuuttajaoppilaissa.

Lopputulos

Punaisen kellarin Garderobi-näyttely 18.1.2006 ja yhteistyön laajentaminen muihin Pohjoismaihin

Arviointi

Näyttelyssä voi nähdä erilaisia oppimisprosesseja. Museo ja koulut tekevät yhteisen loppuraportin Opetushallitukselle näyttelyprosessista.