Toimintamalleja

Tänne on kerätty muutamia esimerkkejä yrittäjyyskasvatuksen toteuttamisesta yläkouluissa ja lukioissa. Lisätietoa aiheesta löydät sivun oikealle kootuista linkeistä.

Yläkoulu

Rakennetaan uutuuslaite

Tehtävänä on kehittää yhteistyötaitoja ja luovuutta. Harjoitellaan yrittäjyyteen liittyviä taitoja, kuten ongelmanratkaisua ja päätöksentekoa.

Kohderyhmä: 7.luokkalaiset

Alue: Etelä-Pohjanmaa

Toteutus: Joukkue rakentaa uutuuslaitteen erilaisista materiaaleista valitsemansa vaihtoehdon mukaisesti. Tehtävä toteutetaan yhden oppitunnin aikana (45 minuuttia).

Lue lisää CASE 3 YES-katalogi: Hyvät käytänteet Nro1 (yes-keskus.fi)

Virtuaalinen yritysvierailu

Raisio-konserni ja Puropellon koulu suunnittelivat ja toteuttivat TATin avustamina yhden oppitunnin mittaisen virtuaalisen vierailutuokion, jonka tarkoituksena oli tutustua työmahdollisuuksiin ja -tehtäviin elintarvikealalla.

Kohderyhmä: 8. luokkalaiset

Alue: Varsinais-Suomi

Toteutus: Vierailua valmisteltiin etukäteen koulun ja yrityksen yhteistyönä. Virtuaalivierailun aikana Raision edustajat valottivat yrityksen toiminnassa tarvittavaa moninaista osaamista yhden tuotteen matkana tuoteideasta kaupan hyllylle sekä omia taustakoulutuksiaan. Oppitunnin aikana oppilaat osallistuivat tuotteiden tutkimiseen, ja heillä oli myös mahdollisuuksia esittää kysymyksiä asiantuntijoille.

Lue lisää Opetin.fi sivustolta (opetin.fi)

Lukio

Lukiolaiset tuottivat oppihetken alakouluille

Nakkilan lukion opiskelijat hyödynsivät opintokäyntinsä Fiskarsin Ruukkiin ja toteuttivat kokemuksistaan multimedia-avusteisen oppimistuokion lähialueen alakouluille.

Kohderyhmä: lukiolaiset ja alakoululaiset

Alue: YES Satakunta

Toteutus: Lukion 2. vuosikurssin opiskelijat tekivät opintokäynnin Fiskarsin Ruukkiin, jossa he tutustuivat yrityksen toimintaan ja osallistuivat työpajoihin. Opintokäynnin jälkeen opiskelijat yhdistivät ryhmittäin hankitun uuden asiantuntemuksensa ja valmistelivat lähialueen alakouluille oppimistuokion opintokäyntinsä kokemuksesta.

Lue lisää CASE 8 YES-katalogista: Yrittäjyyttä lukioon Nro 4 (yes-keskus.fi)

Osuuskunta esimerkki (tulossa)

Esittely

Kohderyhmä: lukiolaiset

Alue:

Toteutus:

Lue lisää

Lisää aiheesta muualta

YES

YES-katalogit kokoavat toimivia koulu-yritysyhteistyömalleja, hyviä käytäntöjä, materiaaleja ja maakunnallisia yrittäjyyskasvatuksen strategioita (yes-keskus.fi)

OPSOPO-hankkeessa kehitettiin yrityskasvatuksen strategioita viidessä keskisuomalaisessa kunnassa. Tutustu yrittäjyyskasvatuksen strategioihin (villinikkarit.fi)

Yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen on kerätty makupaloja myös Yrittäjyskasvatuksen mittariston opaskirjaan (lut.fi)

Lisää aiheesta EDU.fissä

Vinkkejä yritysyhteistyöhän

Neuvoja kuinka aloittaa yhteistyö yritysten kanssa ja esimerkkejä:

- Kännykkäteema
- Miksi suksi ei luista? -teema
- Historia-teema
- Nostoviikot-teema

Hyvät käytännöt